Hoogbouw
Hoogbouw geschreven door Pauline Van Cauwenberghe
Webinar gegeven door Roel De Ridder (architectuurwijzer), Steyn Van Assche (BRAL), Nicolas Béarelle (Revive, projectontwikkelaar & Jan De Keyzer (burgemeester Oostkamp.
Deze webinar werd ons aangekondigd door verschillende professoren aan de hogeschool van Gent. Echter heb ik deze webinar gevolgd samen met een familielid die momenteel een architectuur studeert. Wij waren beide verrast door de meningen en theorieën aangezien wij op sommige vlakken toch een andere mening hadden. Daar niet tegenstaande vond ik dit een zeer interessant webinar die ook helaas thuis gevolgd moest worden.
25 november 2020
The only way is up! In Vlaanderen is de grond op en wij willen uitbreiden, maar we willen onze groei behouden met andere woorden we zitten vast. Een oplossing kan zijn hoog bouwen. Als we densere steden willen maken, moeten we ook zorgen dat deze steden leven. We willen geen stille, dode en saaie steden creëren. Het enige probleem waar wij als Vlaming met kampen in onze torenvrees.
Van waar komt de term torenvrees?
In de tijden van het Modernisme (jaren 60) is de utopie van de woontoren met de parking eronder ontstaan. Vele trauma's komen van de jarenlange leeg liggende terreinen en daarbij werd alles wat slecht was extra in verf gezet. Alle gebouwen waren car-based dus had elk groot gebouw een gigantische parking. De toren is soms niet het probleem, maar wel die parkings met de mobiliteitsproblemen (=files). De mensen vragen lagere torens en meer openbare ruimtes, maar dit is moeilijk en vraagt serieuze plannen.
In Oostkamp is de wastine in de maak. Dit is de naakte bouwgrond van de wereld van morgen. Deze is eigenlijk niet betaalbaar (Brugge te duur), maar wil de gezelligheid behouden van Brugge zodat de prijzen stijgen en de rente daalt. Ze willen dus minder eigenaars en meer huurders in de stad. Ze willen zich focussen op de volgende generaties. We zien namelijk dat nu meer en meer mensen gaan huren en niet kopen.
Ik verkies liever een normale vrijstaande woning boven een appartement, maar zoals hier wordt duidelijk gemaakt zal dit steeds moeilijker worden.
Wist je dat?
Er zijn verschillende categoriën in hoogbouw;
- De historische toren = chicago Tribune maakt een statement
- Seagram Building, Mies, geen nostalgisch hoogtepunt van rationaliteit + statement
- Lever house; begin van clichébeeld commerciële wolkenkrabber
- Hochhausstadt, Hulberseimer; socialistische, collectieve stad verticaal woon-werkverkeer
- De dystopische toren (1970) J.G.BALLARD: toren ten tonele brengen in boeken, maar die toren bestaat niet. Daar is de hoogte bepalend voor de niveaus van de samenleving (rijke=bovenste verdiep en onderste=arme).
- Soft City: Pushwagner: grafic novel: dystopie van ongelijkheid: als alles hetzelfde zou zijn nemen we allemaal op hetzelfde moment de lift of de auto.
- Pruitt-Igoe, Yamasaki: onleefbaar getto en dus moest afgebroken worden er is ook film van gemaakt met een totaal ander beeld
- Co-op city: verzet tegen het wonen in een grootstad
- Wenen, Alterla: sociaal wonen; 60/70% van de mensen wonen in daar of huren
- Hoogbouw: quartier du Grand Parc: groot appartementsblok
- Hoogbouw: torre David: een gemeenschap in een toren
- Hoogbouw: Downtown: het boek "het leven is New York" functiemening: potentie die door op 1 plaats meerdere dingen te organiseren: ruimte voor onvoorziene evenementen